Nieuwsbrief de Braam

Maart 2018

Inleiding

Heb jij ook iets te melden of wil je graag iets delen met de vereniging? Stuur je bijdrage voor de nieuwsbrief, sociale media of website naar !.

Wij wensen iedereen veel leesplezier. Daniëlle Vlaar, Sjors Leek, Teun Tanja, Niek Last - PR STG Hoorn

  • Afsluiting van het winterseizoen

  • Slotavond op 7 april: met hapje en drankje terugblikken op de winter

  • Op naar de zomer! De trainingen beginnen op 7 mei

  • Nieuw: STG Hoorn Club Cup!

  • Uitgebreid interview met Ramona Westerhuis

Meer informatie lezen, even opzoeken ‘hoe het ook alweer zat’ of nieuw bij de club? Kijk dan in het informatieboekje van STG Hoorn op onze website.

Van het bestuur

Het schaatsseizoen zit er op. Het was weer een mooi schaatsseizoen en opeens konden we aan het einde van het seizoen weer eens op natuurijs schaatsen. Er zijn veel foto’s en video’s voorbijgekomen van leden van STG Hoorn die zich op de sloten, vaarten en zelfs van een enkeling die zich op een stukje IJsselmeer waagde. Ook onze zusterverenigingen, de natuurijsclubs, konden eindelijk weer eens hun natuurijsbaan openen. Een seizoen lang schaatsen kan natuurlijk niet zonder heel veel vrijwilligers die zich hebben ingezet. Iedereen die afgelopen winter bij evenementen heeft geholpen heel erg bedankt. Zonder alle vrijwilligers zijn we nergens.

Het bestuur gaat zeker niet stilzitten. Tot de ALV zijn er nog genoeg zaken te regelen en ook op ijsbaanniveau staan er nog een aantal zaken te gebeuren. We zien dat de samenwerking tussen de vier schaatstrainingsgroepen steeds intensiever wordt. Dat is op bestuurlijk niveau, maar afgelopen twee jaar uitte dat zich vooral bij de wedstrijdsecretariaten. Op dat gebied zien we al een hele goede samenwerking, afstemming en ondersteuning van elkaar. Dit verhaal gaan we doortrekken, zodat dit nog verder zichtbaar zal worden voor iedereen op andere vlakken. Het is belangrijk om elkaar te helpen en samen ben je sterk.

Ik wens iedereen heel veel ‘rust’ toe en voor je het weet starten de zomertrainingen weer en kun je weer aan de slag. Ik zie iedereen graag op de slotavond op zaterdag 7 april en op de informatieavond zomertrainingen op maandag 9 april.

Met vriendelijke groet,
Martin Kras, voorzitter STG Hoorn -

Opzeggen voor 1 april

Ook al gaan we er natuurlijk niet van uit, het is mogelijk om jezelf voor het seizoen 2018-2019 voor 1 april 2018 af te melden van het lidmaatschap van STG Hoorn. Je kunt je lidmaatschap opzeggen door in te loggen op stghoorn.nl. Het lidmaatschap wordt tot opzegging steeds automatisch verlengd met een jaar van 1 mei t/m 30 april. Bij een te late opzegging wordt alsnog een jaar contributie in rekening gebracht.

Nieuws van STG Hoorn

Slotavond 7 april 19.30 uur

Op zaterdag 7 april om 19.30 is de slotavond van STG Hoorn in de kantine op het HRTC-terrein in Hoorn. Dit is de avond waar alle leden van STG Hoorn welkom zijn om gezellig het schaatsseizoen af te sluiten. De langebaanschaatsers krijgen de bekers van het clubkampioenschap uitgereikt. Ook zijn er weer een aantal clubrecords gereden.

Er wordt door de trainers ook al weer druk gesproken over wie dit jaar de progressiebokaal heeft verdiend. Wie heeft dit jaar de meeste progressie gemaakt, zich daarnaast ook ingezet voor de vereniging en verdient daarom deze bokaal? Aansluitend is er voor iedereen een bingo georganiseerd met dit jaar een bijzonder tintje! Dus kom gezellig en neem je ouders, broertjes en zusjes mee voor een gezellige avond.

Tot de slotavond! Bianca stam, Eliane van Toorenburg en Marian Has

Voor in de agenda:

  • Informatieavond zomertraining: maandag 9 april 19:30 uur, De Hooge Noor, IJsbaan De Westfries

  • Start zomertrainingen: maandag 7 mei

  • Algemene ledenvergadering: woensdag 6 juni 19.30, Restaurant De Nadorst, Blokker
    De Algemene Ledenvergadering (ALV) is voor alle leden weer de kans om inspraak te hebben in het reilen en zeilen van onze vereniging. Schrijf deze datum dus nu alvast in je agenda. Het bestuur ontvangt graag ook nog namen voor kandidaten voor het bestuur. Dus wil je dit zelf of ken je iemand die hiervoor geschikt is, dan horen we dit graag via bestuur@stghoorn.nl.

Het is weer voorbij die mooie winter

Het zit er weer op. Na een winter vol successen kunnen de schaatsen weer in het vet. Op naar een zomer vol zware trainingen in voorbereiding op nog meer prestaties op het ijs?

In Alkmaar stond namelijk traditioneel de Volhardingbokaal op het programma. Net als elk jaar konden wij als STG Hoorn weer rekenen op een sterk team. Voor de eerste plaats op een afstand gingen er meerdere bossen bloemen mee naar Hoorn. Aan het eind van de avond bleek dat we ook nog eens tweede waren geworden in het eindklassement en als klap op de vuurpijl mocht ook de Progressiebokaal weer mee achterin

De echte mannen van de lange adem waren ook nog lang niet uit geschaatst, want Berend Bervoets wist er nog een clubrecord uit te persen op de 10 van Bob. Als achtste finishen tijdens zo’n zware wedstrijd doe je natuurlijk niet zomaar. Het verslag van die avond is terug te lezen op schaatsen.nl. Daarnaast sleepten Stefan Has, Arjan Huisman en Frank Westerhuis de eindoverwinning in het marathonklassement in de wacht. Goed gedaan mannen!

Rabobank Clubkas Actie en Sponsorkliks

In de vorige nieuwsbrief hebben we je over de Rabobank Clubkas actie geïnformeerd. Als rekeninghouder en lid van de Rabobank kun je stemmen op je favoriete verenigingen. Met jouw stem geef je ze een sponsorbijdrage van de Rabobank. Dus ben je nog geen lid, meld je dan nu direct aan. Doe dit vóór 10 april 2018, anders ontvang je geen stempas. Kijk op stghoorn.nl of mail naar .

Nog meer manieren om te sponsoren zijn er via Sponsorkliks! Bestel online via de button op stghoorn.nl en sponsor STG Hoorn gratis met de aankoop van jouw nieuwe schoenen, de pizza van vanavond of met de zonvakantie in augustus. Je betaalt niets extra!

STG Hoorn Club Cup

De uitslag van één klassement is al bekend! Sinds vorig jaar houdt Kevin Last tijdens het seizoen een nieuw klassement bij. Dit klassement heeft de naam STG Hoorn Club Cup gekregen. Het is een klassement waar alleen de clubwedstrijden gereden in Hoorn en Heerenveen worden meegenomen. Dit houdt in dat alleen de uitslagen van de wedstrijden die op de website van STG Hoorn worden genoemd als clubwedstrijd meedoen. (Op de website onder Activiteiten > Uitslagen > Clubwedstrijden). Andere wedstrijden gereden in Hoorn tellen niet mee. Er zijn slechts twee categorieën: pupillen en junioren/senioren/masters.

Afstanden die meetellen zijn:
Junioren en ouder: 500, 1000, 1500 en 3, 5, 10km als lange afstanden
Pupillen: 100, 300, 500 en 700, 1000 als lange afstanden

Er wordt ook een ‘allround’ klassement gemaakt met de opgetelde punten van 500, 1000 en 1500 (jun) en 100, 300 en 500 (pup).

Het klassement volgt dezelfde opzet als de wereldbeker voor de profs. Per wedstrijd zijn er punten te verdienen voor de deelnemers. Hoe vaker je mee doet hoe meer punten je haalt en hoe hoger je in het klassement kan komen te staan. Benieuwd hoe hoog je gescoord hebt in dit nieuwe klassement, kijk dan op de nieuwe pagina op de website.

Ramona Westerhuis: “Skeeleren doe ik op gevoel”

Al jarenlang is Ramona Westerhuis trouw lid van STG Hoorn. De laatste paar jaar kan ze zelfs beschouwd worden als de gouddelver van de vereniging. Op het ijs én op het asfalt rijgt ze de ereplaatsen aaneen. Om dat ook deze zomer weer te doen is ze in januari op een bijzondere trainingsstage geweest. In Florida! De hoogste tijd om even bij te kletsen dus.

Als je vraagt wanneer ze voor het eerst op de schaatsen stond? Wat volgt is een regen aan anekdotes en verhalen, van schaatsen op natuurijs op de sloot voor de deur tot skeeleren met papa op de wielerbaan. De passie voor de sport zat er al vroeg in. Na twee jaar bij IJsclub Hoorn stapte ze als f-pupil over naar STG Hoorn. De clubrecords in die jongste categorieën staan nog steeds. Ruim.

Na het schaatsseizoen kon er natuurlijk niet stilgezeten worden. “Ik reed wat tochtjes af en heb zelfs nog West-Friesland on Wheels gereden. 25 kilometer op mijn prinsessenskeelers. Toen was ik een jaar of 6. De meneer van de krant kon het eigenlijk niet geloven.” In navolging van de concurrentie moest er dus ook getraind gaan worden. “Hoge wielen en lage schoenen. Dat leek mij ook wel wat en toen ben ik samen met een vriendin een proeftraining gaan doen bij Radboud. Zij vond het helemaal niets, maar ik vond het hartstikke leuk! Ik vond het verschrikkelijk dat je na woensdag een hele week moest wachten tot het weer maandag werd voor de volgende training. Daarom ging ik ook vaak met mijn vader oefenen.”

En zo krijgt de carrière van Ramona steeds meer gestalte. Via landelijke wedstrijden en de Vikingrace in Thialf werkt ze zich op naar de top. Tot het punt dat een trainingsstage in het verre Florida gerechtvaardigd is. Naar voorbeeld van andere topatleten die op jonge leeftijd naar het buitenland gingen is het nu de beurt aan Ramona. Iets meer dan een maand bestaat het programma van Ramona en het groepje rond Manon Kamminga met name uit trainen, eten en slapen. Op maandag wordt er een uitstapje gedaan, naar bijvoorbeeld Silver Springs of één van de vele attractieparken in Orlando. Maar het belangrijkste is toch de training. Zelfs zo belangrijk dat de snelweg het trainingsterrein wordt op het moment dat er geen trainingshal beschikbaar is. Gelukkig is er een auto die meerijdt om enige bescherming te bieden tegen het -voorbijrazende verkeer.

Maar wat is er nou leuker: schaatsen of skeeleren? Na zo’n trainingsstage lijkt de voorkeur te neigen naar het skeeleren. “Het leuke aan skeeleren is dat je regelmatig met bekende namen zoals Michel Mulder en Irene Schouten traint. Bij het schaatsen vraag je eerder een handtekening of een foto, bij het skeeleren is het veel kleinschaliger. Bij skeeleren kun je ook met een slecht gevoel alsnog winnen door slim te zijn. Op het ijs kan dat alleen in de marathon. Skeeleraars zijn soms flexibeler dan langebaanschaatsers. Langebaners raken in paniek als er iets gebeurt tijdens de wedstrijd, bijvoorbeeld een ijsreparatie. Bij het skeeleren kan het gebeuren dat door een regenbui ineens een andere categorie moet rijden en dat de helft nog op de camping of op de wc zit.”

“Het jaar dat ik met de Vikingrace mee mocht doen had ik een slechte winter en was ik veel ziek. Toen ik in de zomer op vakantie ging heb ik veel gefietst en ook de Mont Ventoux gedaan. Bijna een soort hoogtestage dus en dat werkte wel. Direct daarna had ik een Europa Cup in Oostende met bijna 40 landen aan de start. Ik reed daar zo makkelijk, had een gevoel van controle die ik op schaatsen niet heb. Toen werd het wel echt leuk ja.”

In het skeeleren kan het talent uit Blokker haar ei helemaal kwijt. Het tactisch inzicht zit er inmiddels al goed in. Was de gedachte eerst nog ‘ik wil winnen dus ik ga op kop rijden’, de ervaring leert dat een afwachtende houding soms meer succes oplevert. Daar komt bij dat veel concurrenten pas onlangs begonnen zijn met skeeleren of marathonschaatsen. Ze vallen op door geduw en getrek en door de stress in het peloton.

Het belangrijkste doel van komend skeelerseizoen is toch wel deelname aan het EK. Hoewel het WK dit jaar in Heerde wordt gehouden is er daar voor Ramona nog weinig eer te behalen. In haar categorie wordt er nog geen wereldkampioenschap georganiseerd. Toch zijn de verwachtingen hooggespannen. Direct na terugkeer in Nederland waren de prestaties op het ijs al boven verwachting. Dat belooft voor komende zomer! En na een zomer bij het RTC en de Nationale Selectie staat ‘gewoon’ een terugkeer bij de Baanselectie Hoorn op het programma. Schaatsen of skeeleren, voorlopig valt de keuze op allebei.

Foto’s: Marian Has, STG Geestmerambacht, Andrea Bleeker, Sascha Schenk, Ramona Westerhuis

Actieve bezoekers: 100, waarvan 1 geregistreerd en 99 gast(en). © 2017 www.stghoorn.nl     facebook  twitter  instagram


Ogenblik a.u.b. ...